Nieuwe spelregels 11-tallen

20-8

Voor alle wedstrijden vanaf de 11-tallen gelden sinds vorig seizoen een aantal nieuwe regels. Je leest hier meer over op de website van de KNHB. Daar vind je ook een filmpje waarin belangrijkste wijzigingen worden uitgelegd zoals:

Iedere wedstrijd duurt 4 x 17,5 minuten
Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart is er maximaal 2 minuten rust/teamoverleg.
Tussen het 2e en 3e kwart is er (net als eerder) 5 minuten rust.

Een vrije slag voor de verdediging mag overal in de cirkel worden genomen
Wanneer de verdediging een vrije slag krijgt voor een overtreding in de cirkel, dan mag de verdediger de bal overal in de cirkel nemen. De afgelopen jaren mocht dit alleen op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

Bij een vrije slag voor de aanvallers moeten alle spelers op 5 meter afstand staan
Alleen als de vrije slag direct wordt genomen mogen de verdedigers, die in de cirkel binnen vijf meter van de vrije slag staan, meelopen aan de binnenkant van de cirkel met de aanvaller die de self-pass neemt. Ze mogen daarbij de bal niet spelen, proberen te spelen of het spel proberen te beïnvloeden, totdat de bal vijf meter is verplaatst of is aangeraakt door een verdediger die de bal volgens de regels mag spelen. Als de aanvaller ervoor kiest om de vrije slag niet direct te nemen, moeten alle spelers op minstens vijf meter van de bal staan, voordat de vrije slag wordt genomen.

De aangever van een strafcorner moet naar de middenlijn als een aanvaller te vroeg inloopt
Wanneer een aanvaller bij een strafcorner de cirkel inloopt voordat de bal gespeeld is door de aangever dan wordt dit bestraft. In dit geval moet de aangever van de strafcorner naar de middenlijn en moet een andere aanvaller de strafcorner aangeven.

Een vrije slag na een strafcorner mag worden genomen met het masker op
De verdediger die een vrije slag neemt na een strafcorner hoeft vanaf nu niet eerst zijn masker af te toen, maar mag direct de vrije slag nemen. Wat (nog steeds) niet mag is een self-pass nemen met het masker nog op.

Voor uitspeel-strafcorners gelden nu dezelfde regels als voor normale strafcorners
Een uitspeel-strafcorner is een strafcorner die nog moet worden genomen nadat er is afgefloten (aan het einde van een kwart of wedstrijd). Deze is nu, net als een normale strafcorner, afgelopen zodra de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is geweest (of een vrije slag, lange corner of uitslaan wordt gegeven). Eerder was de uitspeel-strafcorner afgelopen zodra de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam.

Er is geen vliegende keeper meer
Je kon eerder kiezen voor een veldspeler met keepersrechten (in plaats van een volledige uitgeruste keeper). Dat mag nu niet meer. Je kunt nu alleen nog kiezen uit 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper, of 11 veldspelers (zonder enige keepersrechten).

Meer informatie?
Het volledige spelreglement kun je downloaden bij de KNHB. De wijzigingen ten opzichte van vorige seizoen zijn hierbij aangegeven in de kantlijn.

Heb je alle (nieuwe) spelregels door? Lees dan ook eens de tips over het fluiten in de praktijk van internationaal top-scheidsrechter Coen van Bunge!

 
20-8-2021 Arbitrage